Αρχική σελίδα ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ \ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Κωστας Κολλιας για τα μετρα στηριξης που ανακοινωσε ο Κυριακος Μητσοτακης

Ο Κωστας Κολλιας για τα μετρα στηριξης που ανακοινωσε ο Κυριακος Μητσοτακης

Ο Βουλευτης αναφερεται στο λεγομενο Πακετο που ανακοινωθηκε στην ΔΕΘ

από Korinthiatv

Ένα ευρύ πακέτο 21 μέτρων στήριξης των πολιτών εξήγγειλε, από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που ήδη έχει διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Ειδικότερα:

·        Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί έκτακτο βοήθημα, ύψους 250 ευρώ για 2.300.000 ευάλωτους πολίτες (χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους).

·        Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων μιάμιση δόση.

·        Το φοιτητικό επίδομα στέγασης θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, μέτρο που θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, καθώς και στους γονείς αυτών. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι όσοι δικαιούχοι φοιτητές αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, θα λάβουν αυξημένο επίδομα που θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

·        Διπλάσιο κονδύλι και διεύρυνση κριτηρίων για επίδομα θέρμανσης σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

·        Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου.

·        Μέτρα για αγρότες: επιδότηση 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα και 89 εκατ . ευρώ για ζωοτροφές σε 50.000 κτηνοτρόφους.

·        200.000 νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα “Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή” με επιπλέον 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

·        Προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την παραγωγή δωρεάν ενέργειας.

·        Επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” προκειμένου να ευνοηθεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα.

·        Προωθούνται αυξήσεις στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

·        Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. 

·        Ξεκινά ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια και θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι.

Ακολουθεί η μόνιμη δέσμη 12 μεγάλων μέτρων, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση. Θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί στο τέλος του έτους:

Μόνιμες ελαφρύνσεις:

 

1. Μόνιμη μείωση 3 μονάδων σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο – αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκ. εργαζομένων.

2. Καταργείται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης – ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.

3Αυξάνονται οι συντάξεις για 1,5 εκατ. συνταξιούχους, σε ποσοστό άνω του 6%.

4. Από τον Ιανουάριο ξεκινάει η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και από 1 Μαΐου 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή.

5. Επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

6. Αναμόρφωση από 1/1/2023 του Ειδικού Μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ, με αύξηση μισθού και επιδομάτων ευθύνης 10% μεσοσταθμικά.

7. Αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων, με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης (εφαρμογή από 1/1/2024).

8. Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

9. Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

10. Από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως -χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.

11. Για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος, υπό την προϋπόθεση ότι αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός, εκτός του ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, προσέθεσε ότι οι ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας «ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν» και «η απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας, η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεών μας, η ακμαία οικονομία μας, οι διεθνείς συμμαχίες μας, αλλά και η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Κυρίως, όμως, η ενότητα του λαού μας.».

Related Posts

Adblock Detected

Υποστηρίξτε μας απενεργοποιώντας την επέκταση AdBlocker από τα προγράμματα περιήγησής σας για τον ιστότοπό μας.