Αρχική σελίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ \ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αποκατάσταση στην ιαματική λουτρόπολη,με ιστορία αιώνων,το Λουτρακι!

Αποκατάσταση στην ιαματική λουτρόπολη,με ιστορία αιώνων,το Λουτρακι!

Αναδημοσιευση απο lifo gr

από Korinthiatv

Συνέντευξη του φυσίατρου Χρήστου Γκάρτζιου, επιστημονικού υπεύθυνου του Μεσογειακού Κέντρου Αποκατάστασης, στην Αλεξία Σβώλου.

 

Η πανδημία έδωσε νέα έννοια στον όρο «αποκατάσταση», καθώς η λοίμωξη του κορωνοϊού αφήνει τα λεγόμενα long covid συμπτώματα. Στο Λουτράκι, εκεί όπου τη ρωμαϊκή εποχή ο στρατηγός Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας επούλωνε τις πληγές των στρατιωτών του, και στο Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης οι πιο σύγχρονες τεχνικές βοηθούν ασθενείς με εγκεφαλικά, τραύματα, Covid, Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες παθήσεις να ξανασταθούν, λειτουργικοί, στα πόδια τους. Από το 2014, που λειτουργεί το Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης, έχει εξυπηρετήσει πάνω από 2.500 ασθενείς, ενώ στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί και ξενώνας φιλοξενίας για τις ανάγκες των πασχόντων και των οικογενειών τους.

 

— Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις στις οποίες προσφέρει περίθαλψη το Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης;

Προσφέρουμε ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης σε τρεις μεγάλες «κατηγορίες» ασθενών. Καταρχάς σε πάσχοντες με νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές παθήσεις, πολλαπλή σκλήρυνση, παθήσεις-κακώσεις νωτιαίου μυελού, όγκοι εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού, σύνδρομο Guillain-Barré, μυοπάθειες μονάδας, Νόσος Πάρκινσον κ.ά.), σε ανθρώπους με ορθοπεδικές παθήσεις (μετά από ορθοπεδικές επεμβάσεις, πολυκαταγματίες, με κακώσεις σπονδυλικής στήλης, ακρωτηριασμούς, ρευματοπάθειες) και σε ασθενείς μετά από νόσηση με SARS-COV-2.

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

— Τι έχει αλλάξει από παλιότερα στην αποκατάσταση του ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα νευρολογικά υπολείμματα; Γιατί κάποτε αυτοί οι ασθενείς ουσιαστικά θεωρούνταν «ξεχασμένοι»;

Η ολιστική προσέγγιση του ασθενή από τον φυσίατρο, μαζί με την ανάπτυξη των κέντρων αποκατάστασης, προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερες υπηρεσίες αποκατάστασης.

 

— Πόσο άλλαξε η λοίμωξη του κορωνοϊού και οι post-Covid επιπλοκές την ανάγκη της αποκατάστασης και τι μήνυμα στέλνετε στους ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί και έχουν μείνει στην εντατική;  

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως τραχειοστομία, γαστροστομία, μυοπάθεια, αναπνευστική ανεπάρκεια, σαρκοπενία, δυσχέρεια στη σίτιση, ψυχολογικά προβλήματα, αδυναμία βάδισης, κόπωση, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, κεφαλαλγία, αϋπνία, διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης κ.ά. Για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που λαμβάνουν εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης το μήνυμα είναι πως η πρόγνωση είναι καλή.

 

— Τι ρόλο παίζει η ηλικία του πάσχοντος στην αποκατάσταση και μέχρι ποια ηλικία αναμένεται καλύτερη πρόβλεψη;  

Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο και ασθενής που να μην ωφελείται από την αποκατάσταση, αν και η δυνατότητα του εγκεφάλου ενός νέου να εξοικειωθεί με τα καινούργια δεδομένα μιας νευρολογικής βλάβης (νευροπλαστικότητα), οι φυσικές δυνάμεις και το μυϊκό του σύστημα παρέχουν ένα καλύτερο περιβάλλον για αποκατάσταση.

 

— Τι διαφορετικό προσφέρει το Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης, ποια φιλοσοφία το διέπει και πώς εναρμονίζεται με το πνεύμα μιας αρχαίας λουτροπόλης, η οποία υπήρξε προορισμός αποκατάστασης για Ρωμαίους στρατηγούς, με εξαιρετικό κλίμα και ιαματικά νερά;

Η φιλοσοφία μας συνοψίζεται στην παροχή άριστων υπηρεσιών αποκατάστασης με επικέντρωση στον ασθενή, στις ανάγκες και στα ελλείμματά του σε ένα κλίμα οικογενειακό και άκρως επαγγελματικό. Εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης, με άριστη ιατρονοσηλευτική φροντίδα, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον δίνουν το κάτι διαφορετικό. Από την αρχαιότητα πολλοί διάλεγαν το Λουτράκι για την αποκατάστασή τους και αυτό το πνεύμα και την αύρα έχουμε οδηγούς.

Related Posts

Adblock Detected

Υποστηρίξτε μας απενεργοποιώντας την επέκταση AdBlocker από τα προγράμματα περιήγησής σας για τον ιστότοπό μας.