Αρχική σελίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ \ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΕΜΕΑΔΑ 2022-Στα βηματα του Στεφαν Μιλερ\Δηλωση Αθηνας Κορκα\Video

ΝΕΜΕΑΔΑ 2022-Στα βηματα του Στεφαν Μιλερ\Δηλωση Αθηνας Κορκα\Video

H Aντιπεριφερειαρχης Κορινθιας μιλαει για την ΝΕΜΕΑΔΑ 2022,παρουσια της Υπουργου Πολιτισμου Λινας Μενδωνη

από Korinthiatv

ΝΕΜΕΑ\Την έναρξη των Νέμεων Αγώνων, την έβδομη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού της αναβίωσης των αρχαίων πανελλήνιων Αγώνων, κήρυξε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι φετινοί Αγώνες είναι αφιερωμένοι στον μεγάλο απόντα, και εμπνευστή της αναβίωσής τους, Αμερικανό καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Στέφανο Μίλερ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του στις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα με κορυφαίο το Στάδιο όπου διεξάγονται τα Νέμεα.

Με την ευκαιρία της τελετής πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πρόσφατα απένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αρχαία Νεμέα ως τόπο μείζονος σπουδαιότητας για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τις εκπροσώπους του Λυκείου Ελληνίδων Κιάτου

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανέδειξε τη συμβολική και ουσιαστική σημασία της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας στον κατάλογο του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί μια επιπλέον αναγνώριση της καίριας θέσης που έχει για την Ευρώπη η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.  Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως στόχο την προαγωγή της ιδέας μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, βασισμένης σε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας για τη δημοκρατία και την ελευθερία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την απονομή του Σήματος στην Αρχαία Νεμέα, επιβεβαιώνει την πίστη της στις δημοκρατικές αξίες που γέννησε η Ελλάδα, στα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού που αποτελούν τα θεμέλια του δυτικού. Σε μια συγκυρία δύσκολη, η Νεμέα στέλνει ένα μήνυμα εκεχειρίας και ειρήνης.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας ως τόπος διοργάνωσης πανελλήνιων αγώνων στην αρχαιότητα, αναβιώνει στο αρχαίο στάδιο το πνεύμα του Ολυμπισμού στη σύγχρονη εποχή, ζωντανεύοντας με τρόπο αυθεντικό το τελετουργικό, τις ιδέες και τις αξίες του κλασικού αθλητισμού, κεντρικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Αναφερόμενη στη λογική αναπτυξιακού προτύπου που δημιουργεί για τον τόπο η αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, η Λίνα Μενδώνη, σημείωσε ότι από το 1996 που ξεκίνησε ο θεσμός, η Νεμέα έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας με πυρήνα τα Νέμεα ένα μοναδικό πλεονέκτημα για τον τόπο. Με θερμά λόγια μίλησε για την προσωπική σχέση της με τον καθηγητή Στέφανο Μίλερ, για την προσφορά του στην Ελλάδα, για την αγάπη του για την επιστήμη του, τη Νεμέα και την ιστορία της, που τον καθιστούσαν έναν μεγάλο Έλληνα.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην τελετή έναρξης των 7ων Νέμεων Αγώνων

 

Στην τελετή έναρξης αναβίωσε το τελετουργικό των Αγώνων στον Ναό του Νεμέου Διός με Στεφάνωμα της Νεμέας από την Εκεχειρία και Αφή της φλόγας, και εν συνεχεία με Πομπή προς το Αρχαίο Στάδιο και Αφή του βωμού από τον Αρχηγό της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου Τάσο Μπακασέτα. Την τελετή πλαισίωσαν μουσικά η Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Δημητρίου Καρούζου. Την πομπή συνόδευσαν το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου και η Φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Γεωργίας Γιαννακοπούλου.

Στην τελετή έναρξης των Νέμεων Αγώνων, χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, απηύθυναν, ο Υφ.Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς, ο Υφ.Έρευνας \Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αναβίωσης Νέμεων Αγώνων Σπύρος Κυριάκος

Related Posts

Adblock Detected

Υποστηρίξτε μας απενεργοποιώντας την επέκταση AdBlocker από τα προγράμματα περιήγησής σας για τον ιστότοπό μας.