Αρχική σελίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ \ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σπύρος Καραβάς:Έκκληση για βοήθεια στους αγρότες που πλήγηκαν από τις καιρικές συνθήκες

Σπύρος Καραβάς:Έκκληση για βοήθεια στους αγρότες που πλήγηκαν από τις καιρικές συνθήκες

από Korinthiatv

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Δημιουργίας» και υποψήφιος Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ζητά την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη των αγροτών που πλήγηκαν βάναυσα από τις καιρικές συνθήκες

Δραματική έκκληση για βοήθεια στους αγρότες του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, απευθύνει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ορίζοντες Δημιουργίας» και υποψήφιος δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Σπύρος Καραβάς. Ο κ. Καραβάς σε άρθρο-παρέμβαση που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ζητά την ενεργοποίηση από το κράτος, όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας που δοκιμάζεται από πρωτοφανείς ζημιές που αφορούν όχι μόνο την παραγωγή αλλά και το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο.

Αναλυτικά ο κ. Καραβάς αναφέρει:

«Η Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα και η νωπή επιτραπέζια Σουλτανίνα είναι οι κύριες καλλιέργειες του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Το φαινόμενο τής φετινής καλλιεργητικής περιόδου λόγω τού παρατεταμένου καύσωνα του Ιουλίου μαζί με τις θερμοκρασίες ρεκόρ 41°-42°C και την ανεμοθύελλα του Δυτικού ανέμου (Λίβας) 8-9/Bofors της 23ης Ιουλίου, όπου η Ζημία ήταν Ολοκληρωτική στις Πρώιμες και Μεσοπρώιμες ζώνες καλλιέργειας, σηματοδοτεί τη καταστροφή της Τοπικής Οικονομίας ενός ολόκληρου Δήμου.

Υπήρχε η ελπίδα πως οι ορεινές Όψιμες Ζώνες καλλιέργειας, οι άνω των 600m υψόμετρο είχαν υποστεί μικρότερες ζημιές και μπορούσαν να μετριάσουν το «κακό», με κάποιες πιθανές πιο ικανοποιητικές τιμές παραγωγού.

Το παράδοξο της φετινής σεζόν δεν σταμάτησε στον καύσωνα. Οι Άκαιρες και Σφοδρές βροχοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του Δήμου μας στις 4/5/6/7 Σεπτεμβρίου, λειτούργησαν ως «χαριστική βολή» στις Σταφίδες, στις Σουλτανίνες και στους Αμπελώνες Οίνου!

Τα εναπομείναντα σταφύλια «σκίστηκαν» από τις ριπές της βροχής.

Οι Σκεπαστές Σουλτανίνες στο συνδυασμό βροχής και Ομίχλης, δεν άντεξαν σε τέτοιο μέγεθος υπερβολικής υγρασίας.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε:

1) Τη τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ανυπολόγιστη ζημιά και τεράστια μείωση εισοδήματος λόγω καύσωνα, η οποία όμως έχει διπλή παράμετρο:

α) ζημιά στη παραγωγή καρπών

β) ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο (κλονίστηκε το φυτό που είναι αδύνατο να επανακτήσει την προ 3ετιας ευρωστία)

2) Ταυτόχρονη ακαρπία σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου όπως οι Οπωρώνες Βερικοκιάς, Ελαιώνων, Εσπεριδοειδών, Πυρηνόκαρπων (Αχλάδια, Μήλα), Κεράσια κ.ά

3) Την αδιάθετη Κορινθιακή Σταφίδα που για δύο (2) χρόνια παραμένει στις αποθήκες καθώς και τη μικρή-ελάχιστη τιμή παραγωγού σε χαμηλά αρνητικά επίπεδα ρεκόρ πέραν 15ετιας

Συμπεραίνουμε πως γεννάται όχι μόνο ζήτημα εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και προς τρίτους, αλλά καθαρά Ζήτημα Επιβίωσης των παραγωγών ή πιο σωστά της πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Μηδενική Δυνατότητα καλλιέργειας για τα επόμενα χρόνια.

Καθίζηση της Οικονομικής Ζωής ενός τόπου.

Ανυπαρξία Τοπικής Οικονομίας ενός ολόκληρου Δήμου, ολόκληρης της Δυτικής Κορινθίας.

Το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο της Κοινωνικής αναταραχής που προκαλεί η φτώχεια, η ένδεια, όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι κοινωνικές συγκρούσεις, η παραβατικότητα και το γκρέμισμα της νεανικής δημιουργικότητας.

Έχοντας υπόψιν πως:

Ο ΕΛΓΑ “διαθέτει” ένα στρεβλό Κανονισμό με περιορισμένο ταμείο (κουμπαρά), πού ελαχιστοποιεί κάθε πιθανότητα Δίκαιης Αποζημίωσης, όσο κι αν τυχόν ενισχυθεί από το κρατικό προϋπολογισμό.

Έναν κανονισμό που υπολογίζει μόνο τη ζημιά στη παραγωγή, δίχως να προσμετρά τη ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο ούτε τη γενικότερη απώλεια εισοδήματος.

Ζητάμε άμεσα την Ενεργοποίηση τού Προγράμματος “De Minimis”, που αν κι έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, στη δική μας περίπτωση φέτος είναι πολύ Δίκαιο, μιας και το Σύνολο των παραγωγών έχουν υποστεί την Ίδια Ολοκληρωτική Ζημιά, να εφαρμοστεί σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Ταυτόχρονα όμως το κράτος Οφείλει να ενεργοποιήσει κάθε “χρηματοδοτικό εργαλείο” γιά “Θεομηνίες”,μιας και η Ζημιά είναι σύνθετη, πολύμορφη, με εύρος από το καρπό έως το φυτικό κεφάλαιο!

Ζητάμε για μια ακόμα φορά την ουσιαστική παρέμβαση όλων των Κορίνθιων Υπουργών κ.κ. Δήμα, Ταγαρά καθώς και των Κορίνθιων Βουλευτών κ.Σούκουλη, κ.Ψυχογιό, των πολιτευτών του νομού και τη δυναμική παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης, Δήμου και Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ευπρόσδεκτη επίσης η παρέμβαση κάθε Δημοτικής Παράταξης στο ανώτερο δυνατό επίπεδο αλλά και των όμορων Δήμων.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του συνδυασμού
Ορίζοντες δημιουργίας Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Σπύρος Καραβάς»

Related Posts

Adblock Detected

Υποστηρίξτε μας απενεργοποιώντας την επέκταση AdBlocker από τα προγράμματα περιήγησής σας για τον ιστότοπό μας.